Bahan-bahannya:
1/2 bungkus Maggi Kari Berapi (ya, saya memang makan setengah jer)
1/2 ulas bawang besar yang dimayang halus
1 cawan air
Daging Ayam yang dipotong comel-comel
Cendawan tiram dan cendawan butang yang dihiris kecil-kecil
Kubis bunga yang dipotong halus
Perisa Maggi Kari Berapi
Secubit garam / Knorr Pasti Sedap!
Daun saderi yang dhiris kecil-kecil
Cili Api yang dihiris
Air perahan limau kasturi
Cara Membuatnya:
1. Rebuskan daging ayam tadi dengan 1 cawan air sehingga mendidih. Kalau suka kuah byk, tambah air lagi ok.
2. Masukkan cendawan tiram & cendawan butang.
3. Masukkan perisa/perencah maggi.
4. Masukkan maggi, tunggu mendidih then kacau.
5. Masukkan kubis bunga, cili api & daun saderi.
6. Last but not least, secubit garam & Knorr Pasti Sedap! Tuangkan air perahan limau kasturi.
7. Ready to Eat!
Dan Hasilnya
Sangatlah memberangsangkan!
Mari nikmati.
p/s : Maggi adalah teman yang akrab semasa di hostel. Biarpun ianya dimasak dengan hanya menuang air panas-panas yang baru dijerang menggunakan cerek elektrik milik roomate, ia tetap dinikmati seenaknya.
8 comments:
1/2 je? pelik...
nurulain: hmm, mkn setengah pun dah kenyang. :)
Hye syeeda,
Maggi dengan student mmg tak boleh dipisahkan. Walaupun cuma sekadar masak maggi kosong pakai air panas jer, tapi keseronokan memakannya ramai2x menyebabkan ianya sesuatu yang manis untuk dikenang.
syana: setuju sangat! mkn maggi dengan kwn2 sambil gossip2 perihal lecturers memang menyeronokkan. rindu zmn study. huhu.
dekat cni xde bahan2 cm tu..kt umh boleh la buat cmtu..huhu
sekadar megi rendam je..sob sob ;(
sugar2 kapas strawberry:
tkpela maggi rendam pun. janji kenyang! hehe
sy suka mkn megi tp pening kpala pas mkn.kdg2 dmam. byk sgt msg dlm badan kowt.hahaha
nana :
hmm megi tak elok diamalkan. sekali sekala ok ler. mkn byk2 nnt botak kepala. He.
Post a Comment