Rakyat Simply Syeeda

En. Hubby & Pn. Syeeda

Daisypath Anniversary tickers

Cik Piya Kesayangan Mummy & Papa

Lilypie First Birthday tickers

Berape orang mengintai di sini?

Friday, April 13, 2012

Preggy Diary 1 : Dokumen penting untuk ibu mengandung

Hai semua. Hari ni i tiba-tiba ada mood nak update blog. Nak share sikit dokumen penting yang perlu ada bagi mereka yang mengandung macam i. First, i pun taktau pasal benda ni. Kena la ringankan mulut bertanya dengan kawan-kawan yang dah biasa hamil. Ringankan jugak jari meng"google" apa-apa yang patut. Sekarang ni pun banyak blog yang update tentang mummy to be ni. 

Bila u ols dapat tau je u pregnant, segeralah ke Klinik Kesihatan yang berhampiran untuk mendapatkan pengesahan. Macam i hari tu, i buat UPT test (ujian pengesahan hamil). Lepas tu, once appear 2 garis merah tu, which means that i'm pregnant, i ke klinik untuk confirmkan. But then, doktor klinik tersebut advicekan i segera ke Klinik Kesihatan Kerajaan yang berhampiran untuk bukak BUKU MERAH. hurmm, mula2 tu nganga-nganga jugaklah apadia buku merah ni. Rupanya..yang ini.. 

Rekod Kesihatan Ibu ataupun lebih dikenali sebagai Buku Merah 

Dalam rekod ni, akan tercatatlah segala perihal isu/masalah kite semasa mengandung. Then, kena pi check-up kat doktor setiap bulan tau. Masa check up tu, doktor akan buat ujian air kencing dengan ujian darah untuk lihat tahap kesihatan kita. Buku merah ni juga adalah rekod yang penting sampaikan kalau ke mana-mana mesti kena bawak.Macam kita bawak IC la. Even masa i admitted ward awal bulan lepas, first thing yang doktor minta adalah buku merah ni.

Penuh dengan tulisan nurse dengan doktor 

See?? Tu result masa second check up i on 10.4.2012. Masa 1st check up, dah scan perut. Tapi masa second check up doktor scan sekali lagi nak confirmkan due date i. Oh ya, semasa bukak buku merah ni kena bawak juga maklumat seperti tarikh hari pertama datang period terakhir. Untuk memudahkan doktor buat pengiraan due date. 

Baby dah berusia 11 minggu

I dan Encik Hubby sangat excited dapat lihat baby masa scan hari tu. Baby kitorang macam tengah exercise pulak. Macam tau2 je mummy dengan papa dia tengah tengok dia, dia lunjur kaki dan menggeliat. Indahnya perasaan tu dapat tengok baby. Setiap hari macam nak tau je, ape dia buat dalam perut i. Hehe. 

Ok, tu sedikit info yang i dapat share tentang buku merah. Nanti i update lagi. Ok bai! 

10 comments:

Zullism said...

Menghitung hari bahagia :)

Puan Simply Syeeda said...

Zullism:

yup..tak sabar tunggu kelahiran baby.. :)

Ct R Miena said...

suka cover pic kat atas tu.. senyum korang dua nampak ikhlas jer.. sejuk mata memandang...

Puan Simply Syeeda said...

Ct R Miena:
thanks sebab drop by! hehe pic tu masa tunang. candid jer tu. adik yang capture gambaq. hehe

Anonymous said...

MAWADDAH TOURS would like to take the oppurtunity to wish Salam Ramadhan to all Muslim.

In conjunction with this, MAWADDAH TOURS is currently having the AIDILFITRI Promotion (PROMO CODE - ADFT12) for most of our packages in Malaysia or out of Malaysia.

Validity of promo package : 19July 2012 - 31 March 2013
Booking period : 19July - 16 sept 2012

Only 30% deposit for you to entitled to the promo rate!

Some of the destination:
1. Malaysia - Redang, Perhentian, Tioman, Port Dickson, Langkawi & many more...
2. Indonesia - Medan, Jakarta, Bandung, Bali, Bukit Tinggi
3. Korea - Seoul, Jeju
4. Australia - Gold Cost
5. Vietnam - Ho Chin Minh
6. China - Guangzhou, Kunming

Lots more destination for you to discover from budget till VIP category. Let us assist you on your next trip for unregret price & services! Do not hesitate to contact our promo team for further information on the promotion.


Thank you and have an unordinary holiday with MAWADDAH TOURS!
May contact our direct person incharge Ms. Sabrina +60132702887
or email us all the details at mawaddah_tours@yahoo.com

Mama Tunggal said...

bru jew search tntang mummy 2 be...skali jumpa blog nie...tq taw atas maklumat 2..i bru 6minggu..esok bru nak p buat buka mrah...huuhuu

Puan Simply Syeeda said...

mama tunggal: congrates dear! jaga diri dan kandungan baik2 ye..

Nur Ezqy said...

Kami pembekal strip ujian kehamilan dan ovulasi dengan harga yang murah tetapi berkualiti.

Kami menjual secara runcit pukal dan dropship.
Harga serendah RM1.00/pcs.
Lebih banyak anda beli, lebih DISKAUN kami beri
Untuk keterangan lajut lawati blog shop kami:

http://kit-ujian-kehamilan-murah.blogspot.com/

M.I.D Love said...

Salam perkenalan n tahniah....bestnya pregnant...saat yg indah..smga dipermudahkan utk pregnant 4 2nd time...

mamasyafi said...

Hehehhe..seronok tgk baby wakti scan kan

Tabung Baby. Please Click :)