Rakyat Simply Syeeda

En. Hubby & Pn. Syeeda

Daisypath Anniversary tickers

Cik Piya Kesayangan Mummy & Papa

Lilypie First Birthday tickers

Berape orang mengintai di sini?

Saturday, April 27, 2013

Menu moi kentang, carrot plus brocolli untuk cik piya

Alhamdulilah setakat ni, cik piya tak memilih sangat makanannya. Apa yg mummy suap, semua dia makan. Pandai ayang mummy ni. First week, i bagi cik piya makan bubur nasi kosong je. I guna growell. Just bancuh dgn air panas. Cik piya makan dengan seleranya.

4 hari berikutnya, i try bagi cik piya makan bubur + kentang. Dia makan habis semangkuk moi tu! Yang i perasan, cik piya xberapa suka mkn kentang lenyek tu saja.

Hari ni, i ubah sikit menu dia. Moi campur kentang lenyek dengan brocolli dan carrot. Habis semangkuk! Gembira bukan main lg dia. Suka dengan menu hari ni. Esok2 boleh makan lg sbb mummy dah buat puree untuk cik piya makan esok.

So, camne nak sedia puree ni? Senang jer.

Puree kentang
1) kupas sebijik ubi kentang
2) potong kecil2 bentuk kiub
3) rebus hingga empuk
4) sejukkan
5) blend
6) simpan dlm bekas bertutup. Freeze.

Puree carrot + brocolli
1) kupas carrot.
2) potong carrot dan brocolli halus2
3) rebus hingga empuk
4) sejukkan
5) blend
6) simpan dlm bekas bertutup. Freeze.

Mudah untuk ibu bekerja mcm i. Bila nk serve, u just steam it again in a warmer. Pastu, mix up dengan serbuk growell yg dah dibancuh dengan air panas. Tadaaaa, jadila moi kentang, carrot n brocolli. Selamat mencuba mommies!

Published with Blogger-droid v2.0.8

2 comments:

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


Tabung Baby. Please Click :)