Rakyat Simply Syeeda

En. Hubby & Pn. Syeeda

Daisypath Anniversary tickers

Cik Piya Kesayangan Mummy & Papa

Lilypie First Birthday tickers

Berape orang mengintai di sini?

Friday, April 19, 2013

Solid Food pertama untuk Cik Piya !

Fuh fuh fuh.. Bismillahirrahmanirrahim.. Dah lama i xmenulis.. Rasa ketaq2 jari pun ada jugak neh.. Alhamdulilah my only putri, Cik Piya dah turns to 6 months old this week.. Gembira sangat-sangat. Sebab sekarang ni cik piya dah boleh makan solid food. Mummy piya pulak yang eksaited lebih-lebih kan nak bagi makan. Piya ok je.. Opps, sebelom tu, jom tengok gambar my putri yang terbaru. 


Tadaaaa.. bambam tak? hehe apa rahsianya?? Selama 6 bulan, i hanya bagi dia minum susu badan plus susu formula BIOLAC.. kalau nak ikutkan, i harap sangat dapat bagi dia fully breastmilk. Tapi, since dah start kerja balik after cuti bersalin, fuhhh, dugaan demi dugaan yang nak kena hadapi sebagai seorang ibu yang bekerja. Maybe sebab kekurangan waktu nak pumping menyebabkan my milk production drop. So, terpaksa la i topupkan FM kepada Cik Piya.


Susu BIOLAC ni lah yang i bagi Cik Piya minum. Keluaran Era Edar. Company Bumiputera. 100% Halal.  Alhamdulilah, sesuai sangat dengan dia. At first, i bagi dia minum susu Snow. But maybe xsesuai dengan dia. Cik Piya cirit birit sampai demam-demam. I macam nak nangis je tengok dia camtu. Then, i try susu Biolac ni. Alhamdulilah tak cirit-birit dah. Selera dia pun makin meningkat. Kepada mommy yang nak bagi anak FM, i suggestkan try la susu Biolac ni. Price? i think ok je la. 500gm RM 23. Sape interested, boleh message or whatssap i k. 

Since Cik Piya dah masuk 6 bulan minggu ni, Mama Gee advice i supaya start giving her solid food. Boleh mulakan dengan bubur nasi ataupun org kedah kata moi. Tapi, i ni kan jenis nak instant je. Nak cepat kan. I start bagi Cik Piya makan produk Growell. Keluaran Era Edar jugak. 

Haa ni lah produknya. Instant rice porridge dalam bentuk serbuk. Just tambah dengan air panas je. Pastu ikut creativity mommy2 sekelian la nak tambah sayur ke kentang ke dalam porridge tu. Mudah kan? Alhamdulilah my Cik Piya sangat menyukai moi dia ni. Tak pernah tolak. Babysitter Cik Piya lagi la suka. Sebab memudahkan kerja beliau. Hehe Meh i highlight sikit kebaikan Growell ni ok. (Sila baca di bawah) 


Makanan bijirin beras dan melukut, ditambah garamtisu biokimia.
Amat baik untuk bayi dan kanak-kanak berumur 3~ 12 bulan.

Keistimewaan
Menolong penghadaman dan menambah selera
Mengelakkan kembung perut, sembelit serta ragam tangis
Menyenyakkan tidur
Membantu membina darah, tulang dan gigi
Menguatkan otot dan sendi
Menghindari penyakit kulit
Membantu perkembangan akal cerdas

Sumber : www.eraedar2u.com.my 

Camne? Ok kan? Price dia cuma RM 9.90 for 600gm. Sape interested, boleh emel i at sitisyaheeda@yahoo.com.my ataupun boleh whatssap / we chat at 010-4044313.

Instant pun instant la jugak. Tapi esok ceq cuti. Jadinya, ingat nak masak bubur homemade la untuk Cik Piya. Biar Cik Piya rasa air tangan mummy ni. Pengerat kasih sayang! Jom nak gugel2 resipi solid food jap.

2 comments:

nabila zaremi said...

Salam..senang kan..tak payah susah2 basuh,sangai beras then blender plak kan....

Feel free to visit & be my follower...

http://ryunabiela.blogspot.com/

Puan Simply Syeeda said...

nabila zaremi:
sy just campur growell dgn air panas. siap! baby pun suka mkn. then skrg nih dh start cmpur dgn sayur2.

Tabung Baby. Please Click :)