Rakyat Simply Syeeda

En. Hubby & Pn. Syeeda

Daisypath Anniversary tickers

Cik Piya Kesayangan Mummy & Papa

Lilypie First Birthday tickers

Berape orang mengintai di sini?

Thursday, September 27, 2012

Preggy Diary 10: 35 minggu

Hai semua. Minggu ni usia baby dlm peyot dah masuk 35 minggu. Hari selasa yang lepas, i ke klinik untuk buat review BSP test dan routine check up. Oh ye, bagi sesiapa yg ada GDM (kencing manis semasa pregnant) mesti tau la BSP test tu ape.

Secara ringkasnye yang i leh cerita, BSP test tu perlu buat untuk detect kandungan gula dlm darah. Simple test je sebenarnye. BSP test dibuat di makmal klinik kerajaan menggunakan peralatan yg namanye Accu check. So, jari kita akan dicucuk, darah yang keluar tu akan diambil dan diletakkan pada Accu Check. Accu check tu la akan detect gula dalam darah kite berape. Bacaan gula yg normal (tiada GDM), tidak melebihi 6.0. BSP test ni dibuat sebanyak 4x sehari iaitu pada pukul 8.00 pagi, 12.00 tengahari, 6.00 petang dan 10.00malam. Kalau perempuan pregnant macam i yang ada GDM ni, kena buat test ni sebulan sekali. Then, doktor akan review result test pada keesokkan harinye. Tu laa serba ringkas yang i leh share tentang BSP test. Nak tau lebih lanjut bolehlah tanya encik google ataupun ke klinik yang berdekatan k. Hehe.

Ok jom continue balik cerita tentang i ke klinik selasa lepas. So,i jumpa doktor untuk review result BSP test. Result i agak kurang memuaskan. Ni result i : 5.2 /8.0/7.9/5.4.. SEE, nampak tak ada bacaan lebih dari 6.0 (paras normal gula dalam darah). Jadinya, doktor ni xpuas hati dengan result i. Mintak i repeat test balik next week. I tau punca terjadinye kandungan gula agak tinggi ni sebab i makan nasi lebih. Kan nasik tu carbohydrate. Ada kanji. Yg xdpt dicerna selebihnya turns out into gula. Tapi nak wat camne. Sekarang ni memang phase i cepat lapar. Dalam 2 jam sekali mesti lapar. Baby dalam perut kan dah membesar. Jadi, perlukan makanan lebih. So, it seems like i kena kawal pemakanan i. Doktor advise mintak banyak makan sayur dan buah. Kalau gula i still tinggi, doktor kata nak refer i to hospital untuk cucuk insulin. Uishhh, xnakla camtu. Huhuu takut pun ada ni. Stress gila! one more thing, sekarang ni macam ade darah beku dalam hidung. Risau! Dah cakap kat doktor kat klinik kesihatan, so dia mintak i ke hospital untuk jumpa Pakar ENT. Tu pun belum jumpa lagi sebab agak busy sekarang. Maybe minggu depan i akan settlekan hal tu.

So, now i cuma dapat berdoa supaya kesihatan i dalam keadaan baik, dan baby i sihat sentiasa. Tak sabar nak bersalin dan tengok baby!

Published with Blogger-droid v2.0.8

4 comments:

mynameismy said...

hehe. same lah kite. 2 kali hrtu tinggi.. doc dah KIV utk insulin. tp last cek agak okay bacaan sbb kawal makan masa cucuk tu hehe...

My ni nak sgt bersalin normal... harap2 takde ape2 yg buat my xboleh bersalin normal. maklumla GDM takut anak telebey beso la plak nnti kan.

My pn cpt terasa lapar skrg... :(

:: My BeAuTiFuL wOrLd :: said...

go akak go!!! hikhik
yna doakan akak sihat2 sahaja, amin :)

Puan Simply Syeeda said...

Mynameismy:
Insyaallah my. Kite doa supaya kesihatan kite dua baik. I pn nk gak bersalin normal. Dgr kwn2 ckp klu caesar skt. Huhuhu ngeri!

Puan Simply Syeeda said...

Yna: thanks dear sbb mendoakan :)

Tabung Baby. Please Click :)