Rakyat Simply Syeeda

En. Hubby & Pn. Syeeda

Daisypath Anniversary tickers

Cik Piya Kesayangan Mummy & Papa

Lilypie First Birthday tickers

Berape orang mengintai di sini?

Thursday, October 4, 2012

Preggy Diary 11: 36 minggu - masalah kencing kotor pulak

Finally i turns out to 36 weeks preggy! Which means dah 9 bulan ok! Nervous. Mama gee kata masa nak bersalin dah semakin dekat dan i kena get ready at anytime. Dalam fasa sekarang ni, i dah semakin susah nak tido. Kadang-kadang terjaga dalam pukul 3 pagi, pastu susah nk tido balik. Kalau terjaga tu encik hubby ada di sisi,ok la jugak. Boleh jugak nak mengadu kat dia. Tapi yang sedihnya, bila terjaga, i sorang-sorang je. Hmm redha je la.

Sekarang ni pun i cepat rasa mengah. Cepat rasa penat. Berjalan sikit pun i dah penat. Sampaikan ada kawan-kawan yang perasan terdengar i bernafas dengan kuatnya. Maybe its normal kot. Hidung pun macam tersumbat je. Rimas la jugak.

Ok fine. Just nak share yang started from this week, i have to make my routine check up once a week. Nurse kata lagi dekat nak bersalin,lagi kerap akan check. So, terpaksalah i berulang-alik ke kk seminggu sekali. For my own good kan. Untuk bb jugak. Kelmarin i ada ke kk untuk check up. Result hb ok, berat badan ok, tekanan darah pun ok. Yang tak bestnye, masa ujian air kencing tu, doktor detect yang i terkena kencing kotor. Belum habis tentang perihal masalah gdm, sekarang timbul lak masalah kencing kotor. So, for my own good, sampel air kencing i diambil utk buat msu test (hmm xtaula test ape kan, too many acronyms la dlm medic terms nih. Hehe). Result msu test tu akan diberitahu next appointment.

Daripada ape yg i baca, masalah kencing kotor ni sering terjadi kepada ibu mengandung. Masalah ni mungkin disebabkan jangkitan kuman pada pundi kencing. Sekiranya semakin berlanjutan, ianya akan dpt merosakkan buah pinggang. Ngeri jugak bila i baca ni!  Sekarang ni to prevent this problem from getting worse, doktor bagi i ubat antibiotik untuk makan 2bijik 2x sehari. Dia jugak advise i banyakkan minum air kosong. Minggu depan dia akan tengok perkembangan i lagi.

Banyak masalah kan orang pregnant ni? Agaknya macam ni la kot masa mama gee mengandungkan i dulu? I love u mama! Thanks sebab bersusah payah melahirkan kakak :-)

Published with Blogger-droid v2.0.8

4 comments:

Syima Syaz said...

saya pn kencing kotor tp tak buat apa...hehehe

Puan Simply Syeeda said...

Syima Syaz:
sekarang dh sihat kan? alhamdulilah klu semuanya ok.

Syima Syaz said...

ha ah tp b4 preg pun prob tu..

Puan Simply Syeeda said...

oo means before preggy & after deliver pun still ade kencing kotor eyhh? myb u should amik antibiotik kot..

Tabung Baby. Please Click :)