Rakyat Simply Syeeda

En. Hubby & Pn. Syeeda

Daisypath Anniversary tickers

Cik Piya Kesayangan Mummy & Papa

Lilypie First Birthday tickers

Berape orang mengintai di sini?

Tuesday, October 30, 2012

Puteri Mulia Kesayanganku

Assalamualaikum dan hai darlings! Sekarang ni dah masuk hari ke-13 i berpantang. Fuhhh, lama lagi tu menuju hari ke-44. Duduk dalam rumah tanpa keluar ke mana-mana buat i menghitung setiap detik, masa dan ketika. Hehe. Siap cakap kat encik hubby, boleh tak nanti lepas pantang nak pi jalan-jalan kat cameron. Tak sabar nak bawak baby jalan-jalan. By the way, i dan encik hubby dah daftarkan nama our princess. Its Putri Saffiya Hannani bt Noorhasni. Yang membawa maksud puteri yang mulia kesayanganku. I dan encik hubby call her saffiya. Lebih manja lagi fiyaa. Memang nama saffiya tu i dan encik hubby berkenan sejak dari bb dalam perut. Mujur la keluar baby girl, tercapai gak hasrat nak letak nama saffiya.

Selama 13 hari bersama fiya sekarang merupakan detik terindah dalam diari hidup i. Benar kata orang, its great to be a mommy! Pada i, fiya xbanyak meragam. Waktu siang, memang fiya kuat tidur. Dia cuma akan menangis bila nak susu ataupun pampers perlu diganti. Fiya kadang2 suka berjaga malam. Kadang2 pukul 3 pagi, kadang2 pukul 4 pagi. I think its normal la kan bb macam tu. Apa2 pun i sangat happy dengan kehadiran fiya dalam hidup i. Sejak bergelar mommy ni, tidur i pun tak senyenyak dulu. Papa fiya pun camtu. Kadang2 terjaga, jenguk fiya. Just nak pastikan princess i ok.

Macam baby lain, fiya tak terkecuali daripada jaundis. Masuk hari ke5, fiya dah kena bawak ke klinik sebab kuning. Mengenangkan fiya yang kena cucuk berkali2 coz nurse nak ambil darah dia, buat i jadi bertambah risau. Macam2 buat nak bagi sakit kuning dia hilang. Of course, kekerapan penyusuan susu ibu adalah the best medicine to cure. Plus, ada lagi usaha2 lain yang dibuat. Bagi minum sedikit air sengkuang cina dan mandikan fiya dengan rebusan biji buah keranda cina (kat kedai ubat sensei ada benda ni). As for me, habis sekotak susu higoat i minum. So that, fiya can absorp nutrients dari susu badan i. Alhamdulilah, hari ni, fiya dah disahkan pulih dari jaundis dan sihat sepenuhnya. Gembira hati mommy dan papa bukan kepalang! Happy sebab fiya xyah kena cucuk lagi. Kesian tengok dia nangis.

Fiya oh fiya. Kamu memang fenomena. Mommy xkan pernah tinggalkan fiya. Sayang kamu sampai mati :)

Published with Blogger-droid v2.0.8

4 comments:

mynameismy said...

Tahniah syida...

tak sbr nk tunggu turn My plak... :)

Puan Simply Syeeda said...

My: semoga semuanya selamat nnt my. Msti my dh xsbr nk jd ibu kan? Jgn stress2 tau.

Fara Fadzil said...

sedappnyee nama :)
semoga jadik puteri yang solehah ye fiyaa :)

Amsyahril Syahril said...
This comment has been removed by a blog administrator.

Tabung Baby. Please Click :)